Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Aydınlatma Yükümlülüğü ve Aydınlatma Metni Türleri

Son zamanlarda başta hukukçular olmak üzere özellikle şirketlerin dilinden düşmeyen, internette gezdiğiniz siteden tutun da iş başvurusu yaptığınız şirkete kadar karşımıza bir metin çıkıyor; Aydınlatma Metni. Peki nedir bu Aydınlatma Metni? Konunun öznesi tabii ki de 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu. 7 Nisan 2016 tarihinde hayatımıza giren Kanun, özelli...

Kişisel Verileri İşleme Politikaları

Türk hukukunda, 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği referandumu ile 20.maddeye eklenen şu fıkra sayesinde kişisel verilerin korunması meselesi gündeme gelmiştir.  (Ek Fıkra: 7.5.2010 5982/2) Herkes, kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak; kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirilme, bu verilere erişme, ...

Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi

Gayrimenkul yahut taşınmaz ancak belirli şartlar altında bir başkasına devredilebilir. Bu hallerden biri de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi düzenlenmesiyle gerçekleşir. Peki nedir bu sözleşme? Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, sözleşmede belirlenen vadenin gelmesi ile gayrimenkulün satışının ve devrinin gerçekleştirilmesini amaçlar. Bu sözleşme, tapuda şarta ba...

Yazılım Sektöründe İhtiyaç Duyulabilecek Sözleşmeler

Bilindiği üzere bilgi teknolojileri dünyasının belkemiği olarak bahsedebileceğimiz süreçlerden biri de yazılım süreçleridir. Bir yazılımın baştan sona ele alındığı, değerlendirildiği ve uygulandığı bu süreçler özellikle hukukçuların genel olarak yabancı kaldıkları konuların başında olması kuvvetle muhtemel. Peki bu süreçlerde özellikle yazılım geliş...

İş Sözleşmelerinde Rekabet Yasağı

Rekabet yasağı, işçinin iş sözleşmesi devam ederken veya iş sözleşmesi bittikten sonra işverenine karşı rekabet etmemesini düzenler.   Rekabet yasağı, aslen işçinin sırf işçi sıfatına haiz olmasından dolayı işverenin gizli ve ticari sır niteliğindeki bilgilerine iş sözleşmesinin doğası gereği işin ifası için erişebilmesinin ardından iş sözleşmesi...

Konut Kira Sözleşmesinin Erken Feshi Nedir? Nasıl Erken Feshedilir ve Sonuçları Nelerdir?

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre 2018 yılında 100 haneden yaklaşık 29’u kiracı statüsünden. Bu da bize yaklaşık 6,7 milyon kiracı olduğunu söylüyor. Günlük hayatta en sık karşılaştığımız sözleşme türü konut kira sözleşmesi olmakta. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 299.maddesine göre ‘‘Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kulla...

Damga Vergisine Tabii Olan Sözleşmeler

Kira sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, tahkim sözleşmesi, abonelik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, taksitle satış sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi… Peki bu sayılan ve devam eden sözleşmelerin ortak noktası nedir?  Yukarıda saydığımız ve devam eden bu sözleşmelerden herhangi birini imzala...

Çağrı Üzerine Çalışmaya Dayalı İş Sözleşmesi Nedir? İşçinin Hakları Nelerdir?

Çağrı Üzerine Çalışmaya Dayalı İş Modeli Çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş modeli, gelişen günümüz iş dünyasında işverenin ve işçinin değişen ihtiyaçları üzerine ortaya çıkmıştır. Bu tip iş sözleşmesi özellikle son yıllarda artarak büyüyen bir ihtiyaç olarak işverenlerin, belirli dönemlerde veya belirli projelerde görevlendirmek üzere işçi istih...